Att hitta kärleken! När, Var, Hur & Varför? 

Att hitta kärleken kan kännas som att hitta en nål i en höstack. Man får ofta höra,  bara du älskar dig själv så kommer du att dra till dig det som är äkta. Du måste bara  först hitta dig själv. Det stämmer till viss del men så enkelt och svart/vitt är varken  livet eller kärleken. Det kan naturligtvis vara så att man kan möta någon även när  man är i en fas där man inte mår så bra, tillsammans bygger man sedan upp något  som kan bli väldigt djupt och starkt trots att förutsättningarna inte varit de bästa. Att  sträva efter ett krav där man måste vara på topp för att hitta sin match är helt enkelt  inte realistiskt. Dock får man inte utnyttja det och bli offer eller terapeut till den man  träffar, det är ett stort no no på det och stor röd flagga!  

Så, hur gör man för att bli mer produktiv, hur ska man hitta rätt efter att ha laddat ner  alla appar och bläddrat igenom dem 10ggr? När man har varit på krogen och där allt  bara känns som ett stort hav men där fångsten är dålig eller totalt utebliven!  

NÄR: Det finns ingen regel för när i livet det är rätt eller fel att hitta sin partner.  Däremot är det bra att vara klar med sitt förflutna så att man vågar bli älskad igen  eller åtminstone öppen för att lära sig det. Det är för de flesta väldigt mycket svårare  att bli älskad än att älska någon, att ta emot är svårt. Att inse att man är värd att bli  älskad och att man faktiskt är utvald. Det gör att det är lättare att dra sig ur än att  stanna kvar och riskera att bli lämnad. Rädslan tar överhand och flyktbeteendet  kopplas på. En del av dejtingprocessen är att få ett nej, och att kunna ge ett nej och  det är en viktig del för att kunna skapa en ny relation. Att man kan sätta gränser för  sitt värde och sitt behov.  

Med gränser kommer respekt. Har du svårt för det så ta hjälp, detta är ett av de  viktigaste stegen mot att hitta en fin, djup och bra relation. Använd aldrig dejting eller  en relation för att ducka andra problem i ditt liv, det är inte upp till någon annan att  fixa det, stötta absolut men inte lösa det åt dig. Man kan inte lägga över sina problem  på någon annan, ett mycket vanligt misstag som många gör och förväxlar det  behovet med kärlek. Kort och gott så är du redo när du kan säga både ja och nej och  inte bara lägger fokus på att bli omtyckt utan på vad som faktiskt är rätt för just dig!  

VAR: Det viktiga är att man är i ständig rörelse med människor. Oavsett om det är  fysiskt eller online. Det behöver inte alltid vara uttalade dejter, det kan vara olika  föreningar, sporter, föreläsningar eller andra sammankomster. Genom att umgås  med olika typer av människor lär man sig mycket om sig själv och man inse snabbt  att den fiktiva bilden av sin ev match kanske inte alls stämmer med ens behov och  det man söker. Även om det är genom dejtingappar ni kommunicerar så prata med  många, lär känna andra människor och dig själv. Du kommer snabbt att märka hur  kul och intressant det är, du kommer också att lära dig att tacka både ja och nej.  Vips, så kan någon dyka upp där man går utanför friendzone och attraktion uppstår. 

Hur gör man då om man är introvert? Inga problem, var tydlig med det i din profil på  appen, spela inte på något du inte är vilket naturligtvis gäller extroverta personer  med. Välj att ses där omgivningen talar som en promenad, konstrunda, mysiga cafér.  Då bli det lättare att plocka upp samtalsämnen som blir mindre personliga och du  som introvert känner dig mindre pressad. Välj sammankomster eller aktiviteter där  du känner dig trygg och att gemensamma nämnare och intressen finns.  

HUR: Att dejta kan kännas svårt, det kan upplevas som en jobbintervju där man  måste sälja in sig själv. Detta kan göra att man bygger upp spänningar och man kan  uppleva dejten som väldigt dränerande istället för att man upplever en härlig känsla  av energi. Se till att vara i tid och visa att du har ansträngt dig och gjort dig fin utifrån  din personlighet. Fokusera sedan på hur du känner, vinkla samtalen efter hur du  känner dig bekväm. Det måste inte vara djupa personliga frågor utan det kan vara  om olika teman som resmål, maten, omgivningen, träning etc. Men känns det  bekvämt så ta samtalet till en mer personlig nivå. Det är då man lär känna varandra  på riktigt och tar det till nästa nivå.  

Ställ frågor, var nyfiken och ha kul! Det handlar om att bygga en relation med en ny  person, men det finns inget bra och dåligt sätt att göra det på, vi är alla olika. Lyssna  och att vara nyfiken, närvarande och visa respekt är dealbreakers. Visa omtanke och  var uppmärksam på detaljer som om den du dejtar fryser eller att glaset är tomt etc.  Att visa etikett är viktigt! Skulle det sedan inte bli kemi så gör det ingenting,  avdramatisera det. Du lär dig alltid något från alla personliga möten, och även om  dig själv. Se det som en tillgång och utveckling, samt som något som är kul!  

VARFÖR: Den här frågan ska man verkligen fråga sig själv, och även den man är i  en relation med eller dejtar. Varför? Det är stor skillnad på att vara där och att vara  närvarande. Varför vill man ha tvåsamheten, vad är visionen? En del dejtar för att  slippa vara ensamma, eller för att alla i “flocken” har relationer och man känner  utanförskap, och andra för att faktiskt inleda en genuin tvåsamhet.  

Att välja att träffa någon för att man känner sig ensam är av fel anledning. En relation  ska vara en add on till ett annars innehållsrikt liv. En härlig add on som ger energi  och glädje. Någon som tillför något i ditt liv och där ni båda investerar lika mycket.  Det är inget plåster du ska träffa som sedan kommer att rivas av när du mår bättre,  alternativt att du själv blir plåstret.  

Vi blir mer och mer självständiga och i större utsträckning mer starka individualister,  som ibland är för snabba på att välja bort snarare än att kommunicera och kämpa för  något eller någon. Jag tycker så här, så länge man är ärlig så måste man inte sätta  en etikett direkt utan man får lov att ha en lång dejtingfas. Ibland glömmer vi att ha  kul och fokuserar bara på att bli omtyckta och “godkända”. Vi får inte hoppa över  steget av att njuta av förälskelsen utan att så snabbt som möjligt vilja sätta en etikett 

på den. Det viktiga här är att man själv har insikt i vilken fas man är i, att man går till  insidan först och reflekterar på varför man vill börja dejta och att det är av rätt  anledning.  

Dejting är absolut en stor utmaning som kräver självinsikt och självkännedom, att  man ser sitt värde och vågar välja. Du väljer! Samtidigt måste det avdramatiseras,  jag menar…vad är ett nej? Det betyder att ni inte är i samma fas eller att ni inte är en  match. Inget annat. De har inget med att göra att du är dålig eller på något sätt inte  duger.  

Förväxla aldrig att inte bli älskad för den du är med riktig kärlek!  Lycka till! <3  

Jeanette